Upiekli ziemniaka

Korale, ludziki, pieczątki,  to wszystko wykonane z ziemniaka, a przede wszystkim dobra pogoda dopisywała uczestnikom odbywającego się w piątkowe popołudnie w Drogomilu święta pieczonego ziemniaka

Impreza została zorganizowana przez radę sołectwa Drogomil oraz Stowarzyszenie Społeczności Wiejskiej w gminie Bytom Odrzański. W programie święta znalazły się konkurencje sprawnościowe, uczestnicy mogli również zasmakować potraw z ziemniakiem w roli głównej. Zwieńczeniem imprezy była zabawa taneczna przy muzyce.

– Dzisiejsza impreza jest kontynuacją projektu, który zapoczątkowaliśmy w lipcu, związanego z polską tradycją tj. „Polska tradycja nie zaginie, bo my o to dbamy w gminie.” Projekt jest współfinansowany przez urząd marszałkowski, Regionalny Ośrodek Pomocy Społecznej oraz gminę Bytom Odrzański, która ufundowała nagrody. Pogoda nam sprzyja, przyszło wiele osób. Jest to druga impreza po dożynkach, gdzie tę tradycję ludową kultywujemy.

Takie zawody, zabawy będą dla dzieci na przyszłość taką informacją, że o tej naszej polskiej tradycji trzeba pamiętać i można się nią bawić – podkreśla Katarzyna Zielonka, organizatorka imprezy, w której brały udział sołectwa Sobolice, Drogomil, Bycz i Popowo-Pastuszyn oraz członkowie bytomskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Przystań.

Łukasz Gała

(red)
(red)

Latest posts by (red) (see all)

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *