Już wkrótce porwie nas rzeka piwa!

Jeszcze w tym tygodniu odbędzie się premiera trzech piw: Viadrusa Pilsa, Rusałki American Wheat i Kapitana West Coast IPA. Zostały uwarzone w Browarze Odrzańskim, który otworzył bytomianin Krzysztof Czechanowski. Nasze lokalne piwo wkrtóce będzie dostępne w sklepach

O K. Czechanowskim, laureacie konkursów piwowarskich, napisaliśmy na łamach „TK” już kilka lat temu, kiedy to w warunkach domowych, działając pod szyldem Browar Undeath, czyli warzone na uboczu, w Bytomiu Odrzańskim warzył złocisty napój. Prawo polskie jest takie, że można to robić na własne potrzeby, ewentualnie częstować tym znajomych i rodzinę. W takich normach bytomski hobbysta poruszał się do tej pory.

Ale teraz, po latach praktyki, uwarzeniu aż 350 warek, wchodzi na rynek z mocnym, chmielowym przytupem. W dniach 25-26 października swoją premierę będą miały trzy piwa uwarzone w Browarze Odrzańskim. – Cały czas próbuję się kręcić wokół rzeki. W takcie swojego dotychczasowego życia wiele spraw haczyło o  Odrę, więc wybór nazwy był naturalny i też chyba pokazuje moje przywiązanie do regionu – mówi K. Czechanowski.

Dalszą cześć artykułu przeczytasz w e-wydaniu „TK”

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Mariusz Pojnar

Aktualności, kronika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *