Kim jest barista?
W ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 „Spożywczak” odbył się kurs na baristę
Szkolenie, które dotyczyło w dużym stopniu obsługi ekspresu kolbowego, odbyło się pod patronatem lokalu Klimat Bistro z Zielonej Góry, którego pracownicy przyjechali uczyć nowosolskich uczniów. Młodzież miała możliwość poznania tajników pracy baristy, dowiedziała się, jak ważny w procesie parzenia kawy i przygotowywania espresso jest dobór odpowiednich ziaren i ich mielenie.
– Druga cześć warsztatu poświęcona była spienianiu mleka. Jak się okazuje, sposób jego spienienia i temperatura mają ogromny wpływ na smak kaw mlecznych – relacjonuje Violetta Cichomska-Capińska, pełnomocnik starosty ds. współpracy i kontaktów z przedsiębiorcami, która pośredniczy między szkołą a Klimatem Bistro.
Z udziału w nietypowym kursie zadowoleni byli bardzo uczniowie „Spożywczaka”.
– Nabyliśmy umiejętność obsługi profesjonalnego ekspresu do kawy. Już wiemy na czym polega parzenie kaw do różnego rodzaju espresso, łącznie z latte macchiato – mówi Aniela Mikołajczak z klasy IV technik żywności i usług gastronomicznych.
– Zachęcamy innych uczniów naszej szkoły do korzystania z podobnych kursów, ponieważ są one źródłem cennej wiedzy oraz ułatwią w przyszłości poszukiwanie miejsca pracy. Dziękujemy Klimatowi Bistro za chęć pracy w naszej szkole – podkreśla A. Mikołajczak.
Szkolenie w szkole zaproponował sam Piotr Michalewicz, właściciel Klimatu Bistro, który bardzo docenia możliwości zawodowego rozwoju jeszcze w czasach nauki w szkole średniej.
Na takich spotkaniach z młodzieżą nierzadko można trafić na talenty i tak też stało się w „Spożywczaku” – zaproszenie na staż do zielonogórskiego lokalu otrzymał jeden z uczniów nowosolskiej szkoły.
- Anioły, nie ludzie [#retroKrąg] - 20 grudnia 2022
- Czym jest haloimpresjonizm? Dowiecie się dziś na Placu Wyzwolenia - 19 października 2022
- Strach w oczach uchodźców. Reportaż z granicy polsko-ukraińskiej - 23 kwietnia 2022