LO i „Spożywczak” po dniu otwartych drzwi [ZDJĘCIA]

Kolejne dwie nowosolskie szkoły średnie mają za sobą tzw. dzień otwartych drzwi dla młodzieży kończącej gimnazja i szkoły podstawowe. Tym razem nastolatkowie mogli przyjrzeć się ofercie Liceum Ogólnokształcącego i „Spożywczaka”

W „Ogólniaku” w piątek odbył się tzw. Dzień Eksperymentatora połączony z dniem otwartym szkoły. Do LO przyszła młodzież z ostatnich klas podstawówek i gimnazjów w Nowej Soli. – Uczniowie poznają dzięki temu naszą szkołę. Mogą uczestniczyć w zajęciach z biologii, chemii, fizyki, historii, angielskiego, matematyki czy teatru. W grupach 15-, 20-osobowych zwiedzają szkołę i razem z naszymi uczniami biorą udział w eksperymentach i doświadczeniach – mówi Justyna Małczak, nauczycielka matematyki w liceum.

Szczególnie ciekawe były m.in. zajęcia z chemii. – Robimy razem ćwiczenia, które mamy w programie nauczania. One również przygotowują nas do matury, bo jesteśmy w trzeciej klasie, czyli na ostatniej prostej. To, że możemy pokazać nasze eksperymentowanie, jest fajną okazją do podzielenia się wiedzą z innymi – uśmiecha się Barbara Lewczyk, maturzystka z LO. – Mamy połączony program chemii z biologią. Na chemii pracujemy na odczynnikach chemicznych, czyli gotowych cukrach z probówek, a na biologii nasi młodsi koledzy będą robić to samo na produktach spożywczych, w których są takie same substancje. To pozwoli im dojść do wniosku, że efekt eksperymentu jest taki sam.

Potencjalni przyszli uczniowie „Ogólniaka” mogli też obserwować Słońce w miniobserwatorium astronomicznym, przeżyć turystyczną przygodę z geografią czy wziąć udział w zajęciach na ściance wspinaczkowej.
Atrakcji nie zabrakło również dla roczników kończących wygaszane gimnazja oraz uczniów ostatnich klas ośmioletniej szkoły podstawowej, którzy wybrali się w piątek do ZSP nr 4 „Spożywczak”.

Szczególnie efektownie zaprezentował się profil mundurowy, który przeprowadził m.in. pokaz udzielania pierwszej pomocy oraz akcję bojową z użyciem broni. W pamięci młodzieży zostaną remontowane w ostatnich latach sale warsztatowe, które za swoimi drzwiami przenoszą uczniów do np. świata profesjonalnych kuchni i wnętrza hoteli.

Przypomnijmy, że w ofercie „Spożywczaka” są takie kierunki, jak technik organizacji turystyki, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa i technik logistyki (czteroletnie dla gimnazjalistów i pięcioletnie dla absolwentów szkoły podstawowej). Do tego szkoła branżowa pierwszego stopnia (trzyletnia) dla przyszłych kucharzy i magazynierów-logistyków.

Mateusz Pojnar

Artur Lawrenc

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Mateusz Pojnar

Aktualności, sport

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *