Sałata – Królowa Warzyw

Sałata jest dosyć łatwa w uprawie, a do tego bardzo efektowna. Jeśli wybierzemy bowiem kilka różnych odmian o kolorowych lub strzępiastych liściach, będzie doskonałą ozdobą naszego warzywnika. Sałatę możemy podzielić na trzy rodzaje: głowiastą – formującą główki, liściastą – tworzącą rozety liści i rzymską. Warto zdecydować się na jej uprawę jednak przede wszystkim ze względu na walory smakowe, bo czy latem, kiedy jemy najwięcej świeżych warzyw w towarzystwie różnego rodzaju sałat, dostaniemy gdziekolwiek tak świeżą i smaczną, jak ta przyniesiona z własnej grządki, kilka minut przed podaniem?

Wybór miejsca i przygotowanie podłoża pod uprawę sałaty

Stanowisko do uprawy sałaty powinno być przewiewne i raczej słoneczne, choć dobrze radzi sobie ona także w półcieniu. Nasłonecznienie ważne jest szczególnie w początkowej fazie wzrostu, później cień jest dla niej korzystny. Sałata najlepiej rośnie w miejscach o lekkiej piaszczysto-gliniastej glebie, bogatej w składniki odżywcze, zatrzymującej wodę, której odczyn zbliżony jest do pH 7. Siejąc nasiona sałaty w suchej i jałowej ziemi, nie uzyskamy dobrych efektów, dlatego grządkę pod uprawę należy przygotować już jesienią wcześniejszego roku, wzbogacając ją obornikiem, co przynosi najlepsze efekty. Na 10 dni przed siewem nasion możemy dodatkowo zastosować wieloskładnikowy nawóz mineralny i dokładnie wymieszać go z podłożem. Nasiona sałaty w różnych odmianach można nabyć tutaj.

Jak uprawiać sałatę w gruncie?

Możemy się cieszyć samodzielnie wyhodowaną sałatą właściwie przez cały rok, wystarczy dobrać odpowiednią do pory odmianę. Wiosną wysiewamy te lubiące chłód i wilgoć. Od maja należy wybierać te, które dobrze znoszą upały i nie wypuszczają zbyt szybko pędów nasiennych. Od lipca do początku września możemy natomiast siać odmiany odporne na zimno. Sałatę możemy uprawiać z rozsady lub wysiewać bezpośrednio do gruntu. Kiedy zapewnimy jej odpowiednią wilgotność, wykiełkuje już po 6-8 dniach. Decydując się na uprawę od razu na grządce, należy wysiać nasiona w rzędach w rozstawie ok. 25 cm, na głębokości 3-5 cm. Jeśli okaże się, że rośliny rosną w zbyt dużym zagęszczeniu, należy je przerwać. Saletę wysianą na rozsadniku po około 3-4 tygodniach, kiedy ma już 4-5 liści możemy przepikować na miejsce stałe, zachowując 30 cm odległości pomiędzy rzędami i ok. 25 cm pomiędzy poszczególnymi roślinami w rzędzie.

Pielęgnacja sałaty

Poza systematycznym odchwaszczaniem należy przede wszystkim dbać o odpowiednie nawodnienie grządki z sałatą. Jest to bardzo ważne nie tylko dla jej prawidłowego wzrostu, ale także smaku. Najsmaczniejsza jest sałata wyhodowana na żyznym i wilgotnym podłożu. Zbyt sucha ziemia powoduje, że jej liście są mniej delikatne i stają się gorzkie. Trzeba pamiętać jednak także, że sałata źle znosi nadmiar wody w podłożu, jej główki zaczynają gnić, dlatego nie należy przesadzać. Bardzo ważne dla zdrowia uprawy jest także to, aby podlewać ją rano w słoneczne dni. Dzięki temu woda szybko wparuje z powierzchni liści, nie dając możliwości rozwoju chorobom grzybowym. Bardzo duży wybór nasion warzyw do zobaczenia w sklep-nasiona.pl

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content