Branża gastronomiczna chce się zjednoczyć. Powołają fundację i będą pomagać

News „Tygodnika Krąg”: powstanie Fundacja Lubuskiej Gastronomii. Za projektem stoi m.in. pochodzący z Otynia Piotr Michalewicz. Jego Klimat Bistro jako pierwszy zaczął wozić jedzenie medykom z Zielonej Góry. – Jako fundacja będziemy chcieli charytatywnie działać też po tym, jak zakończy się epidemia – podkreśla Michalewicz. I zaprasza do współpracy właścicieli lokali z powiatu nowosolskiego

Szefowie lokali gastronomicznych w Zielonej Górze zauważyli, że w Polsce ich koledzy po fachu gromadzą się, by pomagać służbie zdrowie. I też zaczęli gotować posiłki dla medyków i zawozić je do tamtejszego szpitala.

Restauracja Klimat Bistro z Zielonej Góry jako pierwsza w regionie dołączyła do tej akcji. – Mieliśmy sporo zapasów w lodówkach, bo rząd zamknął lokale szybko i dość niespodziewanie – wspomina Piotr Michalewicz, z pochodzenia otynianin, dziś właściciel zielonogórskiego Klimat Bistro. – Uznaliśmy: szkoda, gdyby to jedzenie się zmarnowało. I że warto nakarmić lekarzy i ludzi, którzy teraz są na pierwszej linii frontu walki z koronawirusem.

Klimat był pierwszy, ale potem ruszyła lawina.

JEŚLI CHCESZ PRZECZYTAĆ WIĘCEJ, KUP E-WYDANIE „TYGODNIKA KRĄG”

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Mateusz Pojnar

Aktualności, sport

One thought on “Branża gastronomiczna chce się zjednoczyć. Powołają fundację i będą pomagać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content