Kury nadal muszą być w zamknięciu

Ogniska ptasiej grypy w powiecie nowosolskim w ostatnich tygodniach były potwierdzane w Podbrzeziu Dolnym w gminie Kożuchów oraz w Konradowie w gminie Otyń. W tzw. obszarach zapowietrzonych, a więc w odległości co najmniej 3 kilometrów od ognisk dochodziło do konieczności uboju drobiu.

Na dziś nowych ognisk ptasiej grypy nie zauważono, ale środki ostrożności wciąż obowiązują.
– Na terenie powiatu prowadzone są kontrole bioasekuracji. Obejmują one fermy komercyjne i gospodarstwa prowadzące tzw. chów przyzagrodowy. W akcję zaangażowana jest policja, straż miejska oraz pracownicy urzędu gmin. Nie wszyscy gospodarze przestrzegają prawa i nakładane są mandaty – mówi Ewelina Lis, powiatowy inspektor weterynarii. – W Inspektoracie Weterynarii odbieramy codziennie kilkanaście telefonów z pytaniem, czy można już wypuścić kury. Tłumaczymy, że ze względu na sytuację epizootyczną powiatu (masowe występowanie choroby, dop. red.) i całego kraju drób nadal musi być utrzymywany w odosobnieniu – dodaje E. Lis.

Niezależnie od rozporządzeń Powiatowego Lekarza Weterynarii wydanych z powodu wystąpienia na naszym terenie ptasiej grypy, nadal na terenie całego kraju obowiązują nakazy i zakazy Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2016 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Obowiązują nakazy: utrzymywania drobiu/ptaków w odosobnieniu – tak, by ograniczyć kontakt z dzikimi ptakami; zgłaszania miejsc utrzymywania drobiu/ptaków; utrzymywania drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych; przechowywania paszy w sposób zabezpieczający przed kontaktem z dzikimi ptakami oraz ich odchodami; karmienia, pojenia drobiu/ptaków utrzymywanych w niewoli w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami (poidła i karmidła chowamy z podwórka do pomieszczeń); stosowania mat dezynfekcyjnych przed wejściem do kurnika ( należy zakupić środek dezynfekcyjny); stosowania przez osoby obsługujące drób/ptaki odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego i mycie rąk; oczyszczania i odkażania sprzętu i narzędzi używanych do obsługi drobiu.

– Apeluję do wszystkich osób utrzymujących drób o ścisłe przestrzeganie wyżej wymienionych obowiązków, które składają się na pojęcie bioasekuracji. To ma nas uchronić przed przeniknięciem wirusa ptasiej grypy z ptactwa dzikiego na drób utrzymywany w gospodarstwach fermowych i w  tzw. chowie przyzagrodowym – przypomina powiatowy inspektor.
Artur Lawrenc

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Artur Lawrenc

Aktualności, oświata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content