Wieś po raz szósty zjeżdża do miasta
Rękodzielnicy, tradycyjne jadło, korowód, lokalni artyści i wielkie gwiazdy – tak zapowiada się szósty już Festiwal Sztuki Ludowej i Jadła Regionalnego w Nowej Soli.
Program Festiwalu: Sobota 24 czerwca Niedziela 25 czerwca Prowadzenie festiwalu: Lech Bekulard, Krzysztof Uchal |
Przypomnijmy, jak to było na początku. Na pomysł zorganizowania jarmarku na Pl. Floriana wpadł Krzysztof Uchal z Fundacji Twórczości Ludowej Cepeliada. Jego inspiracją była pocztówka z 1901 roku, na której uwieczniony został jeden z pierwszych nowosolskich jarmarków. Cepeliada ma nawiązywać właśnie do tej tradycji.
Tegoroczny festiwal organizowany jest przez fundację wspólnie ze stowarzyszeniem „Pomóż nie będę sam”. Rozpocznie się w sobotę 24 czerwca o godz. 10.00 kolorowym korowodem prowadzonym przez Młodzieżową Orkiestrę Dętą „Elektryk”. Wyruszy z ul. Muzealnej, by następnie ulicami: Zjednoczenia, Wyzwolenia i Szeroką skierować się na Plac Floriana. Tam będą już czekały przygotowane przez rękodzielników oraz lokalnych wytwórców kramy. Będą ciasta i wypieki, sery i nabiał, wina i nalewki oraz rękodzieła.
Tego dnia odbędą się zabawy integracyjne i sceniczne występy uczestników WTZ, jarmarczny happening teatru Terminus A Quo, karaoke oraz występy zespołów.
Z kolei niedzielna scena należała będzie do zespołów ludowych. O godzinie 14.00 wystąpi laureat konkursu „Tygodnika Krąg” – zespół Konotopianie, który jednocześnie powalczy wraz z innymi zespołami w konkursie o Puchar Starosty. Następnie na scenie pojawiać się będą kolejni artyści, w tym zespół z Czech czy Hiszpanii.
W ramach festiwalu zostanie zorganizowanych jeszcze pięć konusów – ciasta i wypieki; sery i nabiał; rękodzieło; najładniejszy kram; wina i nalewki. Ich zwycięzcy otrzymają puchary ufundowane przez starostwo oraz nagrody finansowe. Jury będzie oceniało wyroby rękodzielników, kramy, potrawy regionalne, wina i nalewki, sery i nabiał oraz ciasta i wypieki.
Ponadto w ramach festiwalu odbędzie się m.in. spotkanie z klaunem, dojenie krowy, stoiska z jadłem i rękodziełem, loteria fantowa, zabawy integracyjne oraz możliwość wypożyczenia sprzętu pływackiego w kanale portowym.
Anna Karasiewicz