Masło od Qzko hitem regionu

Masło swojskie kozie z Siedliska otrzymało nominację w konkursie Perły 2018. Kamila i Marcin Wojnowscy z gospodarstwa Agroturystycznego Qzko ze swoim produktem wystąpią na ogólnopolskich targach Smaki Regionów w Poznaniu we wrześniu

Za nami finał XVIII edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisje konkursowe oceniły regionalne produkty żywnościowe oraz potrawy regionalne. Nagrody zwycięzcom wręczyła marszałek Elżbieta Anna Polak. – Lubuskie twarzą ludzie z różnych części kraju i odległych zakątków świata.

Taka też jest nasza kuchnia, ciekawa i różnorodna. Lubuskie produkty i potrawy regionalne podbijają rynek – mówiła marszałek nagradzając zwycięzców.

Wśród nagrodzonych produktów regionalnych znalazło się masło swojskie z mleka koziego wyprodukowane przez Kamilę i Marcina Wojnowskich z Gospodarstwa Agroturystycznego Qzko w Siedlisku.

– To już trzecia nasza Perła za produkt regionalny. Pierwszą otrzymaliśmy w 2014 roku, a drugą w 2016 – cieszy się M. Wojnowski.

Tegoroczną nominację zdobyło masło z koziego mleka – produkt bardzo niszowy. – Praktycznie nikt w województwie tego nie robi, dlatego trudno jest porównać smak. Z pewnością takie masło robi się o wiele trudniej, niż z mleka krowiego. Masło kozie jest bardzo puszyste. Nie chce się trzymać na nożu, ześlizguje się z niego. Żeby móc ocenić ten produkt trzeba by było go zobaczyć i spróbować – zaznacza M. Wojnowski.

Dalszą cześć artykułu przeczytasz w e-wydaniu „TK”

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content