Okiem powiatowego rzecznika konsumentów. Mniejszy VAT nie zawsze znaczy taniej?

Od 1 lutego zgodnie z rządową tarczą antyinflacyjną została obniżona z 5 proc. do zerowej stawka VAT na produkty spożywcze, choćby mięso i ryby, produkty mleczarskie, warzywa i owoce, przetwory ze zbóż. Do powiatowego rzecznika konsumentów od kilku dni docierają sygnały, że nie wszyscy sprzedawcy dostosowali się do zmian wysokości podatku i ceny pozostały takie same

Rzecznik  konsumentów informuję, że Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów prowadzi monitoring cen produktów spożywczych w największych sieciach handlowych w Polsce. Zapowiedział również kontrole przez inspektorów Inspekcji Handlowej. W tym celu utworzono specjalny adres e-mail, na który można zgłaszać nieprawidłowości jest to: zgloszenia.ceny@uokik.gov.pl.

Natomiast musimy pamiętać, że o wysokości cen nie tylko decyduje wysokość podatku VAT. Podatek ten jest jednym z czynników, które mogą mieć wpływ na cenę, pośród kosztów wytworzenia produktu, transportu czy też energii.

Może się zatem zdarzyć, że sprzedawcy nie zredukują cen mimo obniżki VAT. Stąd też tak naprawdę funkcję kontrolną sprawują sami konsumenci, którzy dokonując świadomych wyborów, opartych przede wszystkim na porównywaniu cen w różnych placówkach handlowych, będą kształtować realne zachowania sprzedawców, by nie wykorzystywali trudnej sytuacji gospodarczej.

***

Zapytaj rzecznika konsumentów

W czwartek 17 lutego o godz. 11.00 zapraszamy do redakcji „Tygodnika Krąg” (ul. Parafialna 2b w Nowej Soli) na dyżur powiatowego rzecznika konsumentów Katarzyny Kwiatkowskiej.

Podczas dyżuru będą udzielane porady dotyczące reklamacji i zwrotu towaru, odstąpienia od umowy, zakupów na odległość i wielu innych problemów konsumentów. Sprzedawca nie chce naprawić towaru lub zwrócić pieniędzy?

Skorzystaj z bezpłatnej pomocy!

Powiatowy rzecznik konsumentów będzie udzielał porad osobiście lub telefonicznie pod nr tel. 68 387 54 35.

E-WYDANIE TYGODNIKA KRĄG

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Mariusz Pojnar

Aktualności, kronika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content