Upiekli ziemniaka
Korale, ludziki, pieczątki, to wszystko wykonane z ziemniaka, a przede wszystkim dobra pogoda dopisywała uczestnikom odbywającego się w piątkowe popołudnie w Drogomilu święta pieczonego ziemniaka
Impreza została zorganizowana przez radę sołectwa Drogomil oraz Stowarzyszenie Społeczności Wiejskiej w gminie Bytom Odrzański. W programie święta znalazły się konkurencje sprawnościowe, uczestnicy mogli również zasmakować potraw z ziemniakiem w roli głównej. Zwieńczeniem imprezy była zabawa taneczna przy muzyce.
– Dzisiejsza impreza jest kontynuacją projektu, który zapoczątkowaliśmy w lipcu, związanego z polską tradycją tj. „Polska tradycja nie zaginie, bo my o to dbamy w gminie.” Projekt jest współfinansowany przez urząd marszałkowski, Regionalny Ośrodek Pomocy Społecznej oraz gminę Bytom Odrzański, która ufundowała nagrody. Pogoda nam sprzyja, przyszło wiele osób. Jest to druga impreza po dożynkach, gdzie tę tradycję ludową kultywujemy.
Takie zawody, zabawy będą dla dzieci na przyszłość taką informacją, że o tej naszej polskiej tradycji trzeba pamiętać i można się nią bawić – podkreśla Katarzyna Zielonka, organizatorka imprezy, w której brały udział sołectwa Sobolice, Drogomil, Bycz i Popowo-Pastuszyn oraz członkowie bytomskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Przystań.
Łukasz Gała
- [REKLAMA] Serum nawilżające to kosmetyk do każdego typu cery - 13 marca 2024
- Dajcie rowery do serwisu – w marcu zaczynamy sezon! - 3 marca 2024
- Liga broni, liga radzi, liga nigdy was nie zdradzi [FELIETON] - 2 marca 2024