Muffinki, biały barszcz, a może rolada?

Kilka tygodni temu ogłosiliśmy konkurs, w którym do wygrania były trzy zestawy książek kucharskich od portalu nowaczytelnia.pl. W zamian poprosiliśmy Was o zdradzenie swoich ulubionych przepisów. Z zadania wywiązały się Aneta Badura i Helena Ponikwia, dlatego obie panie zapraszamy do redakcji po odbiór nagród

Zaczynamy od przepisu Anety Badury, która wysłała nam swój sposób na ulubiony deser – muffinki z powidłami śliwkowymi.

Składniki na te słodkości to: 2 jajka, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżki kakao i powidła śliwkowe (daje mały słoiczek). Wystarczy na 12 muffinek.

– W misce trzeba wymieszać jajka, mleko i olej. W drugiej misce wszystkie składniki suche. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy na gładką masę. Ciasto trzeba przełożyć do połowy foremek, na to kładziemy po łyżeczce powideł, a następnie zakrywamy ciastem. Pieczemy około 20 min w temp. 190 stopni C. Można udekorować muffinki według uznania. Najlepiej zrobić to z dziećmi.

Zaangażowanie ich w kuchni to świetna zabawa – podkreśla pani Aneta.

***

Helena Ponikwia ze Studzieńca nadesłała nam trzy przepisy, z których prezentujemy dwa. Pierwszy to sposób na biały barszcz na zakwasie, który trzeba przygotować 3-5 dni wcześniej. Zakwas robimy z: 1 szklanki mąki żytniej, 2 łyżek płatków owsianych, 3 lub 4 ząbków czosnku i około litra letniej, przegotowanej wody. – Garnek kamienny lub słój nakrywamy gazą lub ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu – zaznacza pani Helena.

Kolejne składniki barszczu to: 70 dag wędzonych kości schabowych, 25 dag wędzonego boczku, 0,5 kg kiełbasy białej lub innej (lub podsmażonej wędliny), 0,5 litra zakwasu lub 1 paczka „Żurku” i 1 paczka „Barszczu białego” Winiary, 1 marchewka, 1 pietruszka, pół selera, kilka ziemniaków, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela, 1 łyżka majeranku, vegeta do smaku lub kostki rosołowe, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika), 3-4 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, odrobina cukru, świeża natka pietruszki.

– Przygotowanie zupy zaczynamy od nastawienia kości na wywar. W trakcie gotowania dodajemy pokrojone lub starte warzywa i przyprawy. Kości wyjmujemy i obieramy z mięsa. Dodajemy do zupy. Kiedy warzywa zmiękną, wlewamy zakwas lub rozrobione w szklance zimnej wody dwie zupy. Doprawiamy chrzanem i majerankiem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy dla smaku. Boczek kroimy w cienkie paseczki i rumienimy. Na talerzu z zupą układamy cząstki jajka i całość posypujemy świeżą natką – opisuje H. Ponikwia.

Drugi przepis to zadanie do wykonania bardzo ambitne. Już nazwa – łaciata rolada z bitą śmietaną i pestkami granatu – brzmi poważnie.

Podstawowe składniki to: 4 duże jajka, 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki gorącej wody, 2-3 łyżki oleju i 1 czubata łyżka kakao.

– Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy porcjami przesiane i zmieszane obie mąki z proszkiem. Na koniec gorąca woda i olej – wymienia pani Helena.

– 6 łyżek jasnego ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka i odcinamy róg. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienko olejem lub masłem. Wyciskamy na niej dowolne wzory i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty. Wyjmujemy nasz szablon z jasnego ciasta do wystudzenia. Do reszty ciasta dodajemy kakao i delikatnie wypełniamy wolne przestrzenie między nimi. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 12 minut. Gorące zwijamy razem z papierem w roladę i odstawiamy do wystudzenia – instruuje dalej H. Ponikwia.

Teraz będziemy potrzebować: 1 szklankę śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 1 łyżeczkę żelatyny, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 3-4 łyżki pestek granatu.

– Żelatynę mieszamy z dwiema łyżkami gorącej, przegotowanej wody. Oziębioną w lodówce śmietankę ubijamy na pianę z dwiemas łyżeczkami cukru, cukrem waniliowym i serkiem mascarpone. Dodajemy sok z cytryny i lekko ostygniętą rozpuszczoną żelatynę. Masa zacznie tężeć, więc szybko trzeba ją wylać na rozwinięty biszkopt i równo rozsmarować. Zostaje już tylko rozsypać pestki granatu i ponownie zwinąć w roladę. Dodatkowo trzeba wszystko zawinąć w papier i umieścić na godzinę w lodówce, by dobrze stężało – wyjaśnia pani Helena.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content