Jak wybrać kawę ziarnistą do ekspresu?

Kawa to dla wielu symbol początku nowego dnia. To rytuał, chwila dla siebie, moment odprężenia. To naturalne, iż chcemy, by rozpoczęcie naszego dnia było jak najlepsze – w ten sposób pozytywnie nastawimy się do jego pozostałej części. Zadbajmy więc o to, by parzona przez nas kawa również była jak najlepsza. Poszukajmy odpowiedzi na jedno z najczęściej zadawanych przez nowicjuszy w kawowym świecie pytań: jak wybrać kawę ziarnistą do ekspresu?

Najważniejszą z kwestii jest to świadomość faktu, że jeśli kawa smakuje dobrze po zaparzeniu jedną metodą niekoniecznie oznacza to, iż tak samo będzie w przypadku innej. Pyszna po zaparzeniu w ekspresie przelewowym może być jasno palona kawa z Etiopii, prawdopodobnie jednak będzie ona nieco bardziej kwaśna w ciśnieniowym. I vice versa.

Gatunek

Podstawowe rozróżnienie, które każdy artykuł dotyczący kawy musi poruszyć jest słynne „arabica konta robusta. Wielu koneserów preferować będzie arabikę. Ma ona nieco łagodniejszy, bardziej szlachetny i aksamitny smak, podczas gdy robustę cechować może wyższa gorycz i kwasowość. W tym wypadku pamiętać należy o podstawowej zasadzie – dobra kawa to taka, która nam smakuje i nie inaczej jest tutaj. Warto spróbować obu i samemu zdecydować, co się lubi. Jeśli nasz smakowy „złoty środek” leży gdzieś pomiędzy, odpowiedzią na nasze potrzeby mogą być stosunkowo popularne mieszanki obu gatunków!

Pochodzenie

Oczywiście to nie jedyne kryterium. Czynników wpływających na smak kawy jest niemal nieskończenie wiele. Kolejnym, na który zdecydowanie trzeba zwrócić uwagę jest pochodzenie. Czyniąc pewne uproszczenie, ziarna z Afryki cechować będzie większa kwasowość (w pozytywnym tego słowa znaczeniu, nie należy jej mylić z kwaśnością) i owocowo-kwiatowo-herbaciane nuty, natomiast kawy z Azji będą wyraziste i intensywne, z nutami dymu i drewna; Ameryka Południowa to zazwyczaj dostarcza nam czegoś, co wielu określiłoby jako smak „kawowy” – klasyczne aromaty czekolady i orzechów, natomiast Ameryka Środkowa niejako łączy kraje znajdujące się na południe od niej z Afryką. Tutaj również należy zaznaczyć, że istnieją wyjątki od tych charakterystyk, a wybór powinien być kwestią indywidualnych gustów. Początkującym miłośnikom kawy zdecydowanie możemy polecić jednak ziarna z obu Ameryk – nie będą one bowiem zbytnio odbiegać od archetypów tego, do czego są przyzwyczajeni. Osoby lubiące eksperymentować pokochają natomiast ziarna afrykańskie.

Stopień wypalenia

Stopień wypalenia to kolejna kwestia, którą należy poruszyć. Zazwyczaj jako kawy przeznaczone do espresso oznaczane są ciemniejsze wypały. Dlaczego? Przez dłuższy czas wypalania wewnątrz ziaren karmelizowana jest większa ilość cukrów (kawa będzie dzięki nim słodsza). Są one również często dużo mniej kwasowe, a co za tym idzie, łatwiejsze do zaparzenia tak, by smakowały po prostu dobrze w domowych ekspresach. Warto pamiętać, że ekspres ciśnieniowy nie wybacza błędów w procesie przygotowania naparu (w przeciwieństwie do metod przelewowych). Zły przemiał, nierównomierne ubicie, zbyt wysoka temperatura wody, wszystko to może mieć katastrofalny wpływ na smak samego naparu. Oczywiście przy pomocy jasno palonych ziaren da się zaparzyć pyszne espresso, kawiarnie, w których dostępna jest kawa speciality rzadko kiedy używają innych. Będzie to jednak trudniejsze i bardziej wymagające. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do klasycznych smaków, „awangardowe”, kwaskowate i owocowe espresso z jasnych wypałów może go zwyczajnie odrzucić.

Dobra kawa to dobre ziarna

Ostatnim ważnym tematem jest sama jakość ziaren. Nasza kawa będzie bowiem tylko tak dobra, jak ziarna, z której ją przyrządzimy. Jak rozpoznać te najlepsze? Jak już wspomnieliśmy, często będą one oznaczone jako kawa speciality. Co to oznacza? SCAA – organizacja zajmująca się ich oceną w stustopniowej skali musi im przyznać co najmniej 80 punktów. Aby osiągnąć ten wynik, zielone ziarna muszą być niemal całkowicie pozbawione jakichkolwiek defektów, co z kolei przekłada się na doskonały smak. Słabsze jakościowo ziarna często próbuje się „maskować” przy pomocy zabiegów takich jak aromatyzowanie. Takiej kawy należy unikać, zostawia ona bowiem nieusuwalny aromat na żarnach naszego młynka, który będzie przechodził do każdych kolejnych mielonych ziaren, a z czasem stawał się wyjątkowo nieprzyjemny. Ponadto powierzchnię ziaren aromatyzowanych często pokrywa syrop, który krystalizując się może zwyczajnie niszczyć młynek. Zdecydowanie odradzamy użycia ich w ekspresach automatycznych, mają one nań destrukcyjny wpływ. Jeśli chcemy więc dowiedzieć się, co to prawdziwa, dobra kawa, speciality jest właśnie dla nas.

Odpowiadając na pytanie – jak wybrać kawę do ekspresu ciśnieniowego? Zwracać uwagę na jej cechy. Wybierając paczkę spójrzmy na rodzaj (arabica czy robusta), pochodzenie, a także jakościowe oznaczenie ziaren (szukajmy na opakowaniu sformułowania kawa speciality). Pamiętajmy, by kupowana przez nas kawa była też ziarnista – im świeższa tym bogatsza w aromaty. Eksperymentujmy i odkrywajmy własne gusta samodzielnie – najlepsza kawa to w końcu taka, która najbardziej nam smakuje!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content