Kuchenka gazowa czy indukcyjna? Sprawdź, jaką kuchenkę wybrać!

Kuchenka jest podstawowym elementem wyposażenia kuchni, nawet w przypadku osób, które nie posiadają dużych zdolności kulinarnych. Popularnością cieszą się przede wszystkim płyty gazowe i indukcyjne. Przed podjęciem decyzji o zakupie warto poznać ich najważniejsze wady i zalety. Sprawdź, która opcja najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni!

Czym różnią się od siebie kuchenki gazowe i indukcyjne?

Można powiedzieć, że te typy kuchenek różnią się od siebie praktycznie wszystkim. Najważniejsze różnice między nimi to:

  1. sposób działania,
  2. wydajność,
  3. koszty zakupu i montażu,
  4. koszty eksploatacji i serwisowania,
  5. bezpieczeństwo użytkowania.

Zalety płyty indukcyjnej

Płyta indukcyjna to bardziej nowoczesne rozwiązanie z opisywanych. Do jej cech należą atrakcyjny wygląd oraz gładka i równa powierzchnia. Montuje się ją na równi z blatem, dzięki czemu nie rzuca się nadmiernie w oczy i wtapia się w inne elementy aranżacji. Użytkowanie tej kuchenki jest wygodne, a naczynia stoją na niej stabilnie. Zapewnia to bezpieczeństwo, ponieważ stojące na niej przedmioty mogą się co najwyżej przesunąć, a nie upaść lub przechylić się wylewając gorącą zawartość na użytkownika. Zjawisko indukcji elektromagnetycznej pozwala na szybkie ugotowanie potraw. W przypadku wielu urządzeń kuchenka automatycznie wyłącza się, jeśli potrawa wykipi. Zdjęcie naczynia z płyty powoduje zaprzestanie grzania. Wielu użytkowników kuchenek indukcyjnych uważa, że zapewnia ona lepszy smak potraw.

Wady płyty indukcyjnej

Pomimo wielu zalet, płyta indukcyjna posiada także minusy. Należą do nich wysokie miesięczne koszty użytkowania, również w przypadku energooszczędnych wariantów. Działanie urządzenia wiąże się też ze sporym obciążeniem sieci. Dodatkowo kuchenka ma niewielką odporność na uszkodzenia, dlatego upuszczenie ciężkiego przedmiotu często skutkuje jej pęknięciem bądź stłuczeniem. Sama kuchenka także nie należy do najtańszych. Serwisowanie jest trudne, czasami konieczna jest wymiana całej płyty. Ponadto należy korzystać ze specjalnych naczyń, dlatego osoby, które ich nie posiadają, poniosą dodatkowe koszty.

Zalety kuchenki gazowej

Użytkowanie kuchenki gazowej wiąże się z niższymi kosztami, ponieważ gaz jest wciąż najtańszym dostępnym paliwem. Urządzenie nie jest tak drogie, jak płyta indukcyjna. Do jego zalet zalicza się prostą budowę, która ułatwia ewentualne serwisowanie. Kuchenkę można w łatwy sposób przyłączyć do sieci. Zarówno w przypadku przyłączania jej do instalacji gazowej, jak i do butli, montaż nie obciąża sieci i nie wiąże się z koniecznością dostosowywania instalacji.

Wady kuchenki gazowej

Kuchenka gazowa jest mniej bezpieczna w użytkowaniu niż indukcyjna. Wybuch może nastąpić nawet w przypadku niewielkiej nieszczelności w instalacji. Choć nowe modele mają bardziej estetyczny wygląd niż starsze odpowiedniki, wciąż nie są one tak atrakcyjne jak płyty indukcyjne. Jest to przeszkoda szczególnie w nowoczesnych wnętrzach. Palniki są odstające, dlatego garnki i patelnie nie będą stały do końca stabilnie. Może to doprowadzić do wylania na siebie ich gorącej zawartości. Również czyszczenie kuchenki nie należy do najłatwiejszych zadań.

Co lepsze – kuchenka indukcyjna czy gazowa?

Każda osoba ma inne oczekiwania co do kuchenki, dlatego trudno znaleźć jedną odpowiedź na to pytanie. Więcej praktycznych zalet zdaje się posiadać płyta indukcyjna. Kuchenki gazowe są natomiast tańsze, co może warunkować wybór niektórych osób. W wielu domach przydatna jest dodatkowo kuchenka mikrofalowa.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content