Przepisy na pyszne świąteczne dania od Polki i Ukrainki

W aktualnym numerze gazety opublikowaliśmy tekst o Wielkanocy z dwóch perspektyw: polskiej, o której opowiada Dorota Grzempa, i ukraińskiej, o której mówi Daria Yurkevich. Oto ich przepisy na pyszne dania świąteczne

Przepisy Doroty Grzempy

Sos warszawski do wędlin i jaj:

Składniki:

1 szklanka gęstej śmietany 18 %

1 łyżka musztardy

3 łyżki drobno startego chrzanu

2 jajka ugotowane na twardo

1 kwaśne jabłko

sól, pieprz i cytryna do smaku

Wykonanie:

Schłodzoną śmietanę wymieszać trzepaczką z musztardą, dodając drobno starty chrzan, posiekane jajka, starte na drobnej tarce jabłko i sok z cytryny. Wymieszać, doprawić do smaku.

Schab faszerowany

Składniki:

1,5 kg schabu

2 roztarte ząbki czosnku

20 g mąki

80 g smalcu

600 g pieczarek

50 g masła

200 g mielonego mięsa wieprzowego

70 g posiekanych orzechów włoskich

3 łyżki startego chrzanu

1 jajko

0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Schab natrzeć solą, czosnkiem i wstawić na noc do lodówki. Pokrojone w kostkę pieczarki usmażyć na maśle. Mielone męso, pieczarki, orzechy, chrzan, jajko i przyprawy wymieszać dokładnie na zwartą masę. Schab przeciąć wzdłuż, tak, by powstała kieszeń i włożyć w nią farsz. Spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące i wyłożyć na gorący tłuszcz. Następnie obsmażone mięso przełożyć do brytfanny i skropić lekko wodą. Przykryć. Piec w piekarniku w temp. 190 st. C ok. 1,5 godz. Upieczone mięso pokroić w plastry i polać sosem powstałym w trakcie pieczenia. Smakuje na ciepło i na zimno. Do potrawy idealnie pasuje sos chrzanowo-żurawinowy.

Przepisy  Darii Yurkevich

Paska drożdżowa:

Składniki na 4 małe paski albo 1 dużą i 1 małą:

10 g drożdży suchych

220 g mleka

490 g mąki

125 g cukru

5 jaj

cukier waniliowy z naturalną wanilią lub ekstrakt waniliowy

4 g soli

155 g miękkiego masła

skórka z 1 pomarańczy

bakalie: orzechy, suszone owoce,  90 g owoców kandyzowanych, 40 g żurawiny suszonej

Wykonanie:

Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać 1 łyżkę cukru. Mieszać około 2 minut. Dwukrotnie przesiać mąkę, wsypać do zaczynu 200 g. Wymieszać i odłożyć pod przykryciem w ciepłe miejsce. W osobnym naczyniu umieścić żółtka i dodać do nich wanilię, sól i cukier. Dobrze wymieszać. Mieszaninę dodać do wyrośniętego ciasta i zamieszać rękami. Dodać miękkie masło. Gdy ciasto jest dobrze wymieszane, należy dodać drugą część mąki (290 g) i ponownie wymieszać dłońmi. Paska lubi ich ciepło. Odstawić wyrobione ciasto w zakrytym naczyniu w ciepłe miejsce. Gdy nieco zwiększy swoją objętość, dodać kandyzowane owoce, startą skórę pomarańczy, żurawinę.

Okrągłe formy smarujemy masłem i nakładamy ciasto. Odstawiamy ciasto zakryte w formach do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut.

Wykonanie glazury:

Ubijamy białka z cukrem na parze. Piana nie powinna być sztywna. W powstałym lukrze maczamy wierzch upieczonej, przestudzonej paski. Zdobimy ciasto według uznania, generalnie orzechami, kandyzowanymi owocami i kolorową cukrową posypką.

Paska twarogowa (pascha):

Składniki:

500 g twarogu

3 żółtka

150 g cukru

130 ml śmietany

130 g masła

rodzynki – 40 g

Wykonanie:

Twaróg dwukrotnie zmielić. Wszystkie składniki umieścić w garnku, zamieszać i podgrzewać na parze aż do zagotowania. Gorącą masę wylać na mokrą gazę wyłożoną na gęstym sicie. Gazę ścisnąć i pozostawić na noc. Rano wykładamy paschę na talerz i zdobimy strużynami startej czekolady.

E-WYDANIE TYGODNIKA KRĄG

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content