Przepisy na pyszne świąteczne dania od Polki i Ukrainki
W aktualnym numerze gazety opublikowaliśmy tekst o Wielkanocy z dwóch perspektyw: polskiej, o której opowiada Dorota Grzempa, i ukraińskiej, o której mówi Daria Yurkevich. Oto ich przepisy na pyszne dania świąteczne
Przepisy Doroty Grzempy
Sos warszawski do wędlin i jaj:
Składniki:
1 szklanka gęstej śmietany 18 %
1 łyżka musztardy
3 łyżki drobno startego chrzanu
2 jajka ugotowane na twardo
1 kwaśne jabłko
sól, pieprz i cytryna do smaku
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę wymieszać trzepaczką z musztardą, dodając drobno starty chrzan, posiekane jajka, starte na drobnej tarce jabłko i sok z cytryny. Wymieszać, doprawić do smaku.
Schab faszerowany
Składniki:
1,5 kg schabu
2 roztarte ząbki czosnku
20 g mąki
80 g smalcu
600 g pieczarek
50 g masła
200 g mielonego mięsa wieprzowego
70 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki startego chrzanu
1 jajko
0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Schab natrzeć solą, czosnkiem i wstawić na noc do lodówki. Pokrojone w kostkę pieczarki usmażyć na maśle. Mielone męso, pieczarki, orzechy, chrzan, jajko i przyprawy wymieszać dokładnie na zwartą masę. Schab przeciąć wzdłuż, tak, by powstała kieszeń i włożyć w nią farsz. Spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące i wyłożyć na gorący tłuszcz. Następnie obsmażone mięso przełożyć do brytfanny i skropić lekko wodą. Przykryć. Piec w piekarniku w temp. 190 st. C ok. 1,5 godz. Upieczone mięso pokroić w plastry i polać sosem powstałym w trakcie pieczenia. Smakuje na ciepło i na zimno. Do potrawy idealnie pasuje sos chrzanowo-żurawinowy.
Przepisy Darii Yurkevich
Paska drożdżowa:
Składniki na 4 małe paski albo 1 dużą i 1 małą:
10 g drożdży suchych
220 g mleka
490 g mąki
125 g cukru
5 jaj
cukier waniliowy z naturalną wanilią lub ekstrakt waniliowy
4 g soli
155 g miękkiego masła
skórka z 1 pomarańczy
bakalie: orzechy, suszone owoce, 90 g owoców kandyzowanych, 40 g żurawiny suszonej
Wykonanie:
Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać 1 łyżkę cukru. Mieszać około 2 minut. Dwukrotnie przesiać mąkę, wsypać do zaczynu 200 g. Wymieszać i odłożyć pod przykryciem w ciepłe miejsce. W osobnym naczyniu umieścić żółtka i dodać do nich wanilię, sól i cukier. Dobrze wymieszać. Mieszaninę dodać do wyrośniętego ciasta i zamieszać rękami. Dodać miękkie masło. Gdy ciasto jest dobrze wymieszane, należy dodać drugą część mąki (290 g) i ponownie wymieszać dłońmi. Paska lubi ich ciepło. Odstawić wyrobione ciasto w zakrytym naczyniu w ciepłe miejsce. Gdy nieco zwiększy swoją objętość, dodać kandyzowane owoce, startą skórę pomarańczy, żurawinę.
Okrągłe formy smarujemy masłem i nakładamy ciasto. Odstawiamy ciasto zakryte w formach do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut.
Wykonanie glazury:
Ubijamy białka z cukrem na parze. Piana nie powinna być sztywna. W powstałym lukrze maczamy wierzch upieczonej, przestudzonej paski. Zdobimy ciasto według uznania, generalnie orzechami, kandyzowanymi owocami i kolorową cukrową posypką.
Paska twarogowa (pascha):
Składniki:
500 g twarogu
3 żółtka
150 g cukru
130 ml śmietany
130 g masła
rodzynki – 40 g
Wykonanie:
Twaróg dwukrotnie zmielić. Wszystkie składniki umieścić w garnku, zamieszać i podgrzewać na parze aż do zagotowania. Gorącą masę wylać na mokrą gazę wyłożoną na gęstym sicie. Gazę ścisnąć i pozostawić na noc. Rano wykładamy paschę na talerz i zdobimy strużynami startej czekolady.
- [REKLAMA] Serum nawilżające to kosmetyk do każdego typu cery - 13 marca 2024
- Dajcie rowery do serwisu – w marcu zaczynamy sezon! - 3 marca 2024
- Liga broni, liga radzi, liga nigdy was nie zdradzi [FELIETON] - 2 marca 2024