Ptasia grypa: Trzy gminy w strefie zagrożenia
Wojewoda wydał rozporządzenie w tej sprawie. Do strefy zagrożonej wysoce zjadliwą ptasią grypą trafiły miejscowości gmin Kożuchów, Otyń i wiejskiej Nowa Sól. To niesie za sobą pewne rygory
Urząd wojewódzki wydał rozporządzenie 11 stycznia. Obszarem zapowietrzonym HPAI, wysoce zjadliwą grypą ptaków, jest teren sołectw Ochla, Jarogniewice, Kiełpin i Jeleniów w dzielnicy Nowe Miasto w Zielonej Górze.
„Wojewoda wyznaczył również obszar zagrożony, który obejmuje część powiatu nowosolskiego” – czytamy w komunikacie starostwa powiatowego w Nowej Soli. W gminie Kożuchów to miejscowości: Broniszów, Książ Śląski, Mirocin Dolny, Mirocin Średni (od drogi 290 w kierunku południowo-wschodnim do granicy administracyjnej w Broniszowie), Radwanów, Studzieniec (od granicy administracyjnej Studzieńca, drogą 283 w kierunku północno-wschodnim, do południowo-zachodniej granicy Lelechowa); w gminie Otyń – Czasław i Ługi; w gminie wiejskiej Nowa Sól – Lelechów.
Ewelina Lis, powiatowy lekarz weterynarii, podkreśla, że ostatnie tygodnie pokazują, iż nie wszyscy stosują się do obostrzeń. Policja zapowiada wzmożone kontrole. „Osoby, które nie będą przestrzegały zakazów wynikających z rozporządzenia, mogą zostać ukarane mandatem” – zaznaczają w starostwie.
Lis przypomina też, że jest obowiązek zgłaszania do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki – to nie dotyczy ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych.
***
Na obszarze zagrożonym w zakładach, w których utrzymywane są ptaki, nakazuje się:
1) trzymanie ptaków oddzielnie od innych zwierząt;
2) zapewnienie dodatkowego nadzoru w celu zidentyfikowania dalszego rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) do zakładów poprzez niezwłoczne informowanie właściwego powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej zachorowalności lub śmiertelności albo znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w zakładach;
3) zastosowanie odpowiednich środków dezynfekujących przy wejściach i wyjściach z zakładu;
4) zastosowanie odpowiednich środków bioasekuracji w odniesieniu do wszystkich osób mających styczność z ptakami utrzymywanymi bądź wszystkich osób wchodzących do zakładu lub opuszczających go, a także w odniesieniu do środków transportu, aby zapobiec ryzyku rozprzestrzenienia się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) poprzez:
a) wykorzystywanie do przemieszczania ptaków utrzymywanych oraz produktów z tych ptaków w obrębie i z obszaru zagrożonego oraz przez taki obszar środków transportu skonstruowanych i utrzymywanych w sposób zapobiegający wszelkim przeciekom lub ucieczkom zwierząt, produktów lub wszelkich elementów stanowiących zagrożenie dla zdrowia zwierząt,
b) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do transportu ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do zakładu lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków,
c) stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do zakładu lub z niego wychodzące w celu wykluczenia rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków;
5) prowadzenie ewidencji:
a) wszystkich osób odwiedzających zakład i aktualizowanie jej oraz udostępnianie właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii – na jego wniosek,
b) czyszczenia i odkażania środków transportu, o których mowa w punkcie 4a;
6) niezwłoczne usunięcie zwłok drobiu lub innych ptaków poprzez unieszkodliwianie całych ciał lub części martwych lub uśmierconych ptaków zgodnie z przepisami rozporządzenia 1069/2009.
Na obszarze zagrożonym zakazuje się:
1) przemieszczania z zakładów i do zakładów ptaków;
2) odnowy populacji ptaków łownych;
3) organizowania wystaw, targów, pokazów i innych zgromadzeń ptaków, w tym ich pozyskiwania i rozpowszechniania;
4) przemieszczania jaj wylęgowych z zakładów;
5) przemieszczania świeżego mięsa i podrobów z ptaków pochodzących od ptaków utrzymywanych i ptaków dzikich z rzeźni lub zakładów obróbki dziczyzny;
6) przemieszczania produktów mięsnych uzyskanych ze świeżego mięsa ptaków z zakładu;
7) przemieszczania jaj do spożycia przez ludzi z zakładów;
8) przemieszczania z zakładów produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego – od lub z ptaków utrzymywanych, z wyjątkiem całych ciał martwych zwierząt lub części ich ciał.
Teren całego powiatu zielonogórskiego i nowosolskiego oraz miasta Zielona Góra określa się jako obszar szczególnie narażony na ryzyko wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w gospodarstwach. Na całym obszarze nakazuje się utrzymywanie oraz karmienie i pojenie drobiu lub innych ptaków w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych lub w innym zamkniętym miejscu w gospodarstwie, w sposób ograniczający kontakt z ptactwem dzikim. Nakaz obowiązuje wszystkich mieszkańców.
Źródło: strona internetowa powiatu nowosolskiego
- Pantera ze złotym medalem - 7 kwietnia 2024
- Seniorzy nie dali się oszukać - 3 kwietnia 2024
- Agata Pałka ze srebrnym medalem w Pucharze Świata Seniorek - 20 marca 2024