Nowa wentylacja w szkolnej stołówce połączona z modernizacją kuchni w Szkole Podstawowej nr 3 odmienią codzienność placówki. Inwestycja poprawia warunki pracy kuchni, a uczniowie zyskają lepsze i bezpieczniejsze posiłki oraz komfortowe otoczenie.
Nowa wentylacja w szkolnej stołówce
Stara instalacja miała ponad 30 lat i od dawna była na granicy dopuszczeń sanepidu. Ostatnie okapy po prostu przestały działać, a wymiana tylko ich nie rozwiązałaby problemu. Trzeba było zainwestować w pełną, profesjonalną wentylację.
Dyrektor Danuta Pawłowska podkreśla konieczność inwestycji w nowy system, który odciąży salę i poprawi jakość powietrza w całej placówce. Wreszcie cały system cyrkulacji powietrza działa bez zarzutu.
Wcześniej zapachy i para z kuchni przedostawały się do sal lekcyjnych. To było uciążliwe.
Odbiór budowlany wyraźnie zwrócił nam na to uwagę. Teraz cały system cyrkulacji powietrza działa perfekcyjnie.
Różnicę odczuwają kucharki, które codziennie przygotowują nie tylko obiady dla „Trójki”, ale także posiłki dla przedszkoli i innych szkół w ramach cateringu.
To zupełnie inna praca
[Według słów Iwony Ziubrak, szefowej kuchni] Nie ma już duszności, pary, ciężkiego powietrza. Wyciągi działają jak trzeba, można normalnie oddychać.
Choć malowanie stołówki przesunięto na później, najważniejsze było, by uczniowie mogli korzystać z niej od pierwszych dni roku szkolnego. Dzieci są ważniejsze niż estetyka – to słowa dyrektor Pawłowskiej. Wszystko działa, posiłki są wydawane na czas, a nasi podopieczni mają ciepły, zdrowy obiad w godnych warunkach.
Na co dzień w szkolnej stołówce jada około 80 uczniów, część w ramach abonamentu, inni dokupując posiłki pojedynczo. Kuchnia pracuje od wczesnych godzin – najpierw przygotowywane są śniadania, potem obiady, zarówno na miejscu, jak i w formie cateringu.
Mam nadzieję, że nowa wentylacja posłuży przez wiele lat – podkreśla dyrektor placówki.
Zakończona modernizacja kuchni i stołówki odmienią codzienność placówki
Choć malowanie stołówki przesunięto na późniejszy termin, najważniejsze było, by uczniowie mogli korzystać z niej od pierwszych dni roku szkolnego. Nowa wentylacja nie ogranicza się jednak tylko do powietrza – zmienia także codzienne funkcjonowanie placówki.
Kuchnie cateringu obsługujące przedszkola i inne szkoły zyskują lepsze warunki pracy. [Według słów Iwony Ziubrak, szefowej kuchni] Praca w nowych warunkach jest łatwiejsza, a powietrze czystsze dzięki działającym wyciągom.
Odczuwalna różnica w salach dzięki nowemu systemowi cyrkulacji powietrza
Po zakończonej modernizacji salom lekcyjnym nie dokuczają już zapachy i para z kuchni. Uczniowie i nauczyciele odczuwają wyraźną poprawę komfortu zajęć.
Teraz cały system cyrkulacji powietrza działa perfekcyjnie.
Nowy system wpływa na lepszą jakość powietrza w klasach, co przekłada się na mniej odczuwalnych niedogodności podczas lekcji.
Kuchnie cateringu zyskują lepsze warunki pracy
Szefowa kuchni Iwona Ziubrak podkreśla, że personel cateringu pracuje w znacznie lepszych warunkach. Dzięki nowej wentylacji ograniczono duszności i poprawiono przepływ powietrza, co przekłada się na wyższą wydajność i komfort pracy.
Dzieci i personel doceniają wydawanie posiłków na czas
W stołówce każdego dnia około 80 uczniów korzysta z posiłków; posiłki są wydawane na czas, a kuchnia pracuje od wczesnych godzin, przygotowując śniadania i obiady zarówno na miejscu, jak i w cateringu.
Dzieci są ważniejsze niż estetyka
Dzieci są ważniejsze niż estetyka
Dyrektor Pawłowska podkreśla, że priorytetem placówki jest dobro uczniów. Estetyka wnętrz ustępuje miejsca funkcjonalności: malowanie stołówki zostało przesunięte na później, a wszystkie systemy działają, a posiłki trafiają na czas, zapewniając dzieciom ciepłe i zdrowe obiady w godnych warunkach.

Codziennie dostarczamy dla Was najnowsze wiadomości z Nowej Soli i regionu.