Młodzi Hiszpanie w Nowej Soli – zachwyciła ich polska kuchnia

W międzynarodowym projekcie uczestniczyli uczniowie LO im KK. Baczyńskiego w Nowej Soli i partnerskiej szkoły z Teneryfy. Na tapet wzięto krytyczne myślenie w wyszukiwaniu informacji, rozpoznawanie fake newsów i rozwój kreatywności

Hiszpańska młodzież odwiedziła Nową Sól. Uczniowie pracowali nad projektem „Critical Thinking – a crucial 21st century skill”. Nie zabrakło czasu na integrację i wspólne zwiedzanie Nowej Soli. Młodym gościom przypadły do gustu Park Fizyki, Park Krasnala, lokalna architektura oraz polska kuchnia. Hiszpanie pojechali też do Wrocławia i Krakowa.

– Młodzież z LO zgodnie podkreśla, że udział w projekcie to wyjątkowe doświadczenie, które pozostanie w nich na długo. Warto wspomnieć, że dzięki międzynarodowej współpracy grupa uczniów z LO odwiedziła w lutym Teneryfę – zdradza Anna Chyła, rzeczniczka powiatu nowosolskiego.

Z uczestnikami projektu spotkała się Iwona Brzozowska, starosta powiatu nowosolskiego. Wizyta w urzędzie była doskonałą okazją do podsumowania dotychczasowych działań i wręczenia wszystkim certyfikatów.

– Gratuluję młodzieży udziału w tym projekcie – mówi Iwona Brzozowska. I dodaje: – Macie duże możliwości rozwoju i poznawania innych kultur. Cieszę się, że z tych możliwości korzystacie. Dziękuję nauczycielom za pracę nad tym projektem oraz dyrektor LO Aleksandrze Grządko, że tworzy w szkole przyjazny klimat do podejmowania takich działań.

Rafał Krzymiński

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Mateusz Pojnar

Aktualności, sport

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content